Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Välkommen in i frågeburen, kära terrorist » Kryptoblog

Välkommen in i frågeburen, kära terrorist

August 15th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

I dessa dagar av terroristhot och mer eller mindre opportunistiska rop på åtgärder dyker det upp en hel del märkliga förslag och säkerhetsmanicker – gärna sådana som kan gynna uppfinnarens plånbok (vilket ofta är det enda manicken kan åstadkomma.) Den här är dock en av de dummare:

Nej, det är inte en ny tjänstemannakub för kontorslandskap. Nej, det är inte en modern fotoautomat. Det är en terroristdetektor(!). Jo, det är sant.

Detektorn, som skapats av det Israeliska företaget Suspect Detection Systems Ltd är en biometrisk sensor kombinerat med tjugo frågor – väsentligen en lögndetektor för massbruk. Personen som skall testas stoppar in handen i en biometrisk läsenhet som kollar puls, blodtryck, svett etc. På skärmen visas frågor som Har du tänkt att spränga planet med din läskeblask? (eller något liknande). Personen skall svara ja eller nej, och maskinen avgör om personen när frågan ställs och besvaras  beter sig osäkert eller misstänkt.

Hur bra funkar nu det här? Wall Street Journal berättar i en artikel om försök som gorts samt vad företaget kommit fram till. Enligt artikeln har maskinen vid försök detekterat 85% av alla som spelat terrorister och anklagade 8% av försökspersonerna för att vara terrorister. Förutom det absurda i att tro att folk som spelar terrorister är kapabla att bete sig som terrorister är siffrorna, om man sätter in dom i sitt sammanhang helt absurda.

I USA flyger det varje dag ca 2 miljoner passagerare. 8% av dessa felaktigt klassade som terrorister innebär att 160 000 personer kommer att ha en jobbig dag. 160 000 per dag. Det positiva är kanske att eftersom böcker, datorer och allt annat skall förbjudas kan ju den här maskinen i alla fall erbjuda ny spänning i en allt tråkigare flygupplevelse.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.