Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Syran I Vattnet (SIV), eller Vattnet I Syran (VIS)? » Kryptoblog

Syran I Vattnet (SIV), eller Vattnet I Syran (VIS)?

August 11th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

I grunskolans kemilektioner fick man lära sig SIV-regeln vilken stod för Syran I Vattnet. SIV-regeln är till för att man skall komma ihåg hur man skall blanda olika vätskor (syra ochvatten) på ett sätt som inte leder till olyckor. Jag tyckte alltid att den omvända regeln i alla fall lät VIS:are, och hade svårt att komma ihåg vilken som var den rätta. (Ett litet experiement med VIS-regeln senare vet man dock vilken regel som är rätt och vilken som är fel.)

Jag slogs av SIV-regeln (och den dumma VIS-regeln) när jag såg att man som resultat från gårdagens stoppade terrorristattack börjat plocka av passagerarna flaskor med hårgelé, vattenflaskor och andra vätskor på flygplatserna… Och sedan stoppa ner dessa i en stor korg mitt ibland passagerarna:

Om nu vätskorna är farliga, är det bra att man då samlar dom i en stor hög? Notera att killen på bilden verkligen behandlar flaskorna med den försiktighet som potentiellt instabila ämnen borde hanteras…. Eller kanske inte. Än värre, på vissa ställen tvingar man passagerarna att hälla ut innehållet i en stor behållare:


Är detta VIS-regeln vi ser i aktion?

Visst, att raljera är lätt. Jag tycker det är mycket, mycket bra om brittiska säkerhetstjänsten lyckats stoppa ett attentat (det skall dock bli spännande att se hur bilden ser ut när alla detaljer klarnat, vilket alltid tar ett tag). Vidare förstår jag att man i det här läget snabbt inför nya restriktioner. Men att dom inte är helt genomtänkta vittnar bilderna ovan om.

Långsiktigt går det knappast att arbeta med den här typen av restriktioner, något Bruce Schneier kommenterar i sin blog. Det jag funderar på är hur mycket restriktioner flygindustrin kan klara av att leva med, utan att deras affärsverksamhet drastiskt påverkas (negativt). Hur mycket kontroller och restriktioner är passagerare beredda att acceptera innan man börjar ändra sina resvanor?

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

  1. Per Persson says:

    Ta med en flaska salpetersyra, en flaska glycerin och en flaska svavelsyra. Kan nog bli trevligt om de hälls i samma behållare.

    Har ni andra förslag på kemikalier som vore lämpliga att ta med sig till flygplatsen om man vill att de skall ge häftiga reaktioner när de hälls ut?

Trackbacks /
Pingbacks

  1. Norbert Crabtree

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.