Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
EU-förslag: Insamling av biometrisk information från barn » Kryptoblog

EU-förslag: Insamling av biometrisk information från barn

August 2nd, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Enligt en rapport från Statewatch vill EU införa krav på insamling av biometrisk information från barn. Informationen skall finnas tillgänglig i barnens pass. Grunden för rapporten är dokumentet EU doc no: 9403/1/06. Det är ett intressant i flera avseenden intressant dokument.

En sak som kommer fram i EU-rapporten är hur svårt det är att samla in biometrisk information från barn utan att den snabbt blir gammal, så kallad template aging.

Rapporten beskriver kort en undersökning från Holland. Enl undersökningen ändrar sig både fingeravtryck och ansiktsform för ett barn på sex år så mycket under några få år att den väsentligen är oanvändbar utan mycket avancerade system. Speciellt ansiktsform ändrar sig radikalt. Min tolkning är avancerade system innebär att man även behöver ha mycket stora marginaler vid matchning (av ansikte eller fingeravtryck mot den lagrade informationen), vilket gör att antalet felfall blir stort, eller om man så vill leder till onödiga larm och strul som kostar tid och pengar.
De rekommendationer, eller om man så vill krav som EU vill införa är att följande skall gälla:

  • Insamling av biometrisk information FÅR ett medlemsland göra på barn upp till tolv år.

  • Insamling av biometrisk information SKALL ske på barn över tolv år.

Enligt Statewatch är det inte planerat att låta parlamentet rösta om detta förslag, utan skall drivas igenom via en comitology, vad det nu innebär. Stämmer det är det ännu ett tråkigt exempel på hur integritetsfrågor och säkerhetsmetoder drivs igenom utan vettig diskussion. Det är ju knappast så att föräldrar inte kommer att märka att deras barn måste börja lämna biometrisk information, så behovet av hemlighusandet är för mig inte helt uppenbart.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

1 comment

  1. steelneck says:

    Hemlighetsmakeriet är väl en konsekvens av den politiska nomenklaturan som tycker att insyn och öppenhet är något obekvämt, i dess logiska förlängning torde ligga förslag om att förbjuda folkomröstningar (ironi). De tycker antagligen att politiken skall styra folket istället för tvärt om.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.