Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Storföräldrasamhället » Kryptoblog

Storföräldrasamhället

July 14th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Jag har tidigare skrivit om leverantörer som erbjuder föräldrar att hålla koll på var sina barn befinner sig genom att spåra deras mobiltelefon. I USA har man dock gått mycket längre än så.

I en artikel i San Fransisco Chronicle berättar om ett flertal olika sätt som föräldrar övervakar sina barn.

Davis instruments tillverkar utrustning för att logga användningen av personbilar kallad CarChip. Davis instruments säljer nu denna utrustning till föräldrar som monterar in utrustningen i sina barns bilar. Därigenom kan dom kontrollera att barnet inte kör för fort, inte tar några omvägar och kör dit dom sagt att dom skall. Även företaget Teenarrivealive i Florida har tagit fram en liknande lösning där föräldrar direkt får larm om barnet kör för fort, kör utanför ett av föräldern godkänt område.

Företaget SmartWear Technologies håller även på att ta fram utrustning för låta föräldrar med RFID och GPS göra det möjligt att koppla spårutrustning direkt i barnets kläder.
Få av dom som intervjuas i artikeln verkar se att man kränker barnets integritet och förnedrar barnet. Som Jennifer Granick vid Stanford Law School uttrycker det:

In the United States, we sort of think of children as being the property of their parents- Generally, there’s not going to be anything that says parents can’t keep tabs on their children.

Det finns även en blog kallad Parents Headsup som skriver om active parenting. Att vara en aktiv förälder är för mig en fråga om att vara närvarande i barnets liv, att respektera barnet som individ och lära det ansvar, moral och konsekvens – och ha ett bra och kärleksfullt liv tillsammans. Tydligen är det dock mer än så, för på den här bloggen får finns massor med tips om hur du spionerar, övervakar och kontrollerar ditt barn.

Artikeln berättar även om spyware, loggar och övervakade Internetkopplingar som ger föräldern möjlighet att övervaka allt som sina barn gör på Internet.

Tillsammans ger detta en skrämmande bild av hur en allmän rädsla drivit fram ett behov hos föräldrar att övervaka och kontrollera sina barn. Föräldrarna blir ständigt närvarande, man diskvalificerar barnets förmåga att fatta beslut, använda och därigenom utveckla sitt eget omdöme.

Storebrorsamhället är en sak, men storföräldrasamhället kan bli riktigt skrämmande och för barn, som redan är underlägsna sina föräldrar, ett rejält slag mot deras integritet.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.