Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Blogspamelände » Kryptoblog

Blogspamelände

July 11th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Kryptoblog har kanske inte extremt många läsare, men spamarna har hittat hit i alla fall. Resultatet är att bloggen fylls med automatgenererade kommentarer fyllda med smaskiga sökord och länkar till webbplatser med säkerligen kanonfina erbjudanden (och tonvis med trojaner).

En motsvarande trend ser man på både Flickr och YouTube, där kommentarer till bilder och nya videosnuttar snabbt dränks av tusentals postningar.

Spam, hävdade någon, skulle vara ett löst problem i dag. Det är det knappast, speciellt inte för sysadministratörerna (även om slutanvändarna förhoppningsvis inte får lika många spam). Spam via mail ökar faktiskt, om än inte lika snabbt. Samtidigt har vi fått spam via meddelandetjänster, SMS, bloggar och VoIP. Den som tror att spamarna har gett upp tror fel.

Det stora bekymret som jag ser det är att kostnaden för att spam:a är väsentligen noll, speciellt den rörliga kostnaden är extremt låg. Det gör att även om bara ett spam på flera miljoner ger en affär är det ändå lönsamt.

Det finns flera försök att försöka få in en kostnadsmodell, vilket skulle ändra på hela upplägget. Tyvärr har det visat sig extremt svårt att få till en modell som inte drabbar legitim kommunikation, och dessutom en modell som inte spam:aren helt enkelt kan ignorera.

Det har kommit en del intressant forskning som jag återkommer med, just nu måste jag rensa spam och försöka hitta en vettig balans på villkor för kommentarer.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.