Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Nya MacOSX har också hemlängtan » Kryptoblog

Nya MacOSX har också hemlängtan

July 5th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Knappt har stormen om Microsofts nya Genuine Advantage lagt sig för det dyker upp ett nytt system som vill ringa hem i tid och otid – utan att användaren vet om eller har godkänt det. Den här gången är det MacOSX.

Den senaste uppdateringen (10.4.7) visar sig innehålla ett litet program kallat Widget Advisory. Detta program drar igång en demon som ligger i bakgrunden och periodiskt tar kontakt med Apples webbplats. Syftet med det hela är tydligen att kontrollera att de Dashbard Widgets som körs är korrekta.

Det tråkiga är att installationen av Widget Advisory sker utan några fanfarer eller meddelanden till användaren.

Du kan använda programmet Little Snitch för att detektera trafiken. Och enligt en artikel på Wired kan du även stänga av Widget Advisory från att köra. Vad du skall göra är följande:

sudo mv /etc/mach_init.d/dashboardadvisoryd.plist /etc/mach_init.d/
dashboardadvisoryd.plist.disabled

Och sedan boota om.

Enkelt att göra, men tråkigt att det skall behövas. Och än tråkigare att Apple stoppar in den här funktionen på det sättet. Jag ser inte varför man över huvud taget inte är öppna med att man lägger till en funktion som faktiskt verkar vettig. (När jag söker på Apples webbplats dyker det iaf inte upp något.)

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

2 comments

 1. Men är inte detta en sjujävla skillnad mot Windows? Ett program som kollar om det finns en senare version?

 2. Joachim says:

  Aloha!

  Ja, om du nu är säker på att det är vad Dashboard Advisory gör – och vad den kommer att göra i framtiden.

  Som jag skrev i blogpostningen så är den funktion som Dashboard Advisory gissningsvis tillför en bra funktion. Och då är det ännu mer tråkigt att Apple väljer att införa den på det sättet dom gör.

  Jag är av den åsikten att användarna (eller iaf systemadminstratörerna) skall få information och gärna även kontroll över de funktioner och tjänster som körs och inte minst den information som kommuniceras från systemet. Det hade varit väldigt enkelt för Apple att lägga till en dialogruta där man frågade om du som användare ville ha den här tjänsten. Men icke, inte ens info om att detta fanns med i uppgraderingen.

  Och det är väl nästan pudelns kärna: Du skall inte få en helt annan funktionalitet än den som är specificerad.

  Vad det mer begripligt?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.