Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Var är ditt barns mobil? Var är ditt barns integritet? » Kryptoblog

Var är ditt barns mobil? Var är ditt barns integritet?

June 26th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

P1:s Vetenskapsnyheter berättade i morse om en ny tjänst där föräldrar kan övervaka var sina barn befinner sig i realtid. Tjänsten i fråga bygger på tracking av mobiltelefoner.

Tjänsten artikeln handlar om är Chaperone från Verizon Wireless. Tjänsten bygger på att föräldrar kan anmäla sitt barns mobiltelefon till en tjänst, och sedan kan föräldrarna gå in på en webbplats of få reda på var sitt barn befinner sig. Vidare kan man definiera områden som barnet skall hålla sig inom – exempelvis skolgården. Går barnet utanför detta område får föräldrarna ett SMS-meddelande…
Eller iaf nästan. Det är nu inte barnet som spåras, utan barnets mobiltelefon. Mer exakt en mobil från LG som heter Migo:

Migo, som har funktioner som larmknapp är en nedbantad mobiltelefon. Den sitter nu inte fast på barnet (även om det säkert finns föräldrar som vill det). Vad är det som säger att fula och enkla Migo går dit barnet går – speciellt om barnet skolkar?

Nu är inte Verizon Wireless dom enda som försöker lansera den här typen av tjänster. En artikel på BBC berättar om tjänsten Guardian Angel från Alcatel som på motsvarande sätt som Chaperone ger föräldrar chans att spåra sitt barn(s mobil).

Föräldrar intervjuade av Vetenskapsnyheterna verkar tycka att Chaperone är bra, och att deras barns integritet inte är så viktig. En person ville till och med försaka sin frus integritet för att själv känna sig trygg av att veta var hennes mobil befinner sig.

Det ingen, vare sig intervjuade i artiklarna eller journalisterna tar upp är dels tankemissen (vad är det som spåras egentligen) och vilka säkerhetsrisker som kan finnas med systemet. Hur svårt skulle det ex vara för en pedofil, kidnappare etc att anmäla någon annans barn som sitt? Och i fallet Guardian Angel där vanliga telefoner används – hur vet man att det är ett barns telefon som spåras? Eller är det här ett ypperligt sätt för stalkare att hålla koll på sina offer?

Över huvud taget är detta ännu ett skrämmande exempel på hur lätt folk är beredda att ge upp integritet för inbillad säkerhet – speciellt andras integritet. Jag börjar allt mer tro på att Suns förre VD Scott McNealy hade helt rätt när han 1999 kom med ett av sina berömda uttalanden: Privacy? Get over it.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.