Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Kraschad hårddisk i Göteborg slår ut primärvården » Kryptoblog

Kraschad hårddisk i Göteborg slår ut primärvården

June 21st, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Enligt en artikel i morgonens GP har Primärvården i Göteborg drabbats hårt av IT-problem. Artikeln nämner att vårddokumentation och tidsbokningar som rör tusentals patienter kan vara förlorade. Verksamheten på sju vårdcentraler, fyra hemsjukvårdsdistrikt, en mödravårdcentral m.m. har väsentligen slagits ut.

Orsaken till detta massiva verksamhetshaveri förklaras av att en hårddisk har kraschat. Enligt artikeln har nu kommunens säkerhetsavdelning kopplats in för att utreda varför hårddisken kraschat. Men jösses – snacka om att man utreder fel problem.

Det som är det intressanta här är INTE att en hårddisk har kraschat. Det som är intressant är varför en kraschad hårddisk får konsekvenser för verksamheten över huvud taget. Varför kan en enda hårddisk vara vital för att så stor verksamhet fungerar, att data för tusentals patienter försvinner. Problemet är inte kvaliteten på hårddisken, utan här handlar det om allvarliga brister i IT-rutinerna.

Hårddiskar är inte tekniska prylar som man utför service på för att hålla dom i liv i åratal, utan hårddiskar har en förväntad medellivslängd – sedan kraschar dom. Detta vet kompetent IT-personal och ser till att ta backup, använda system med redundanta hårddiskar samt planera sin verksamhet så att fallerande diskar inte påverkar verksamheten och att byta ut hårddiskar innan den fått hjärtsnörp.
Att det finns allvarliga brister i IT-rutinerna inser man snabbt när man läser följande stycke från artikeln:

Hur många som berörs vet vi inte men risken är uppenbar att massor av information är borta.

Vad som fanns på den stackars disken vet man alltså inte, hur många som drabbas vet man inte och förvirringen är total. Det är kanske därför man får för sig att utreda varför hårddiskar kraschar…

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.