Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Mer om säkerheten i UMTS » Kryptoblog

Mer om säkerheten i UMTS

June 11th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

På Nokia Research Center finns en duktig kryptolog vid namn Kaisa Nyberg. Hon har bland annat varit med och skrivit boken UMTS Security. Jag har även hittat en bra artikel av Kaisa som ger en bra introduktion till säkerheten i UMTS.

Artikeln Cryptographic Algorithms for UMTS går igenom inte bara de algoritmer som används utan mycket mer än så. Artikeln beskriver nämligen flera saker jag tycker är mycket intressanta och viktiga att titta på:

  1. En beskrivning av syftet med skyddet. Vad är det som skyddet avser att skydda och vad man inte avser att skydda sig emot. I fallet UMTS är det viktiga att autenticiera användaren, säkra konfidentialiteten i radiotrafiken samt skydda användarna.

  2. En analys av tidigare system och de brister som där finns. I fallet UMTS är det GSM man tittar på.

  3. En beskrivning av hur man gått tillväga för att komma fram till hur man skall uppnå sina säkerhetsmål.

Är du intresserad av att få reda på hur säkerheten i UMTS fungerar och hur man resonerade när man tog fram säkerhetsmekanismerna. Dock bör man läsa artikeln men en liten nypa salt då den är skriven i förvissningen om att KASUMI är helt säkert krypto – ett antagande som nu är visat att det inte stämmer.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.