Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Allt fler elektroniska brott » Kryptoblog

Allt fler elektroniska brott

May 31st, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Trenden mot att olika typer av ekonomiska brott – stölder, bedrägerier, utpressning, svindleri osv blir elektroniska blir allt mer tydlig.

I den stora lokaltidningen GP har det bara de senaste två dagarna förekommit flera artiklar. Bland annat har ett par personer i Skåne köpt bensin genom att överföra stulna kontokortsnummer på gamla busskort. I morgonens tidning berättades det även att sex personer gripits när dom försökt hämta de skimmingutrustning de monterat in i en butik.

I Sverige används i dag inte EMV-kort, något som GP även tar upp i en artikel. När dessa införs kommer bedrägerier likt de i Skåne att bli svårare att genomföra. Risken är då att stöld/rån av kort kommer att öka – brottsligheten försvinner som jag ser det tyvärr inte, utan byter bara metod.
Samtidigt är det uppenbart att det finns starka drivkrafter för att gå över från fysiska till elektroniska kontanter. Kommunals ordföranden Ylva Thörn säger i en intervju att dom vill få bort kontanthanteringen från alla bussar, detta för att minska risken för hot och våld mot sina medlemmar – förarna. Att kontanter i bussar har blivit allt mer intressant beror i sin tur på den förbättrade kontanthanteringen i butiker.

I dag införs för övrigt det nya smarta biljettsystemet i Västra Götalandsregionen – efter åratal med utredningar, försök och omstarter. Det lustiga är att i Luleå har ett system med motsvarande funktioner – uppladdningsbara kort, avläsning på avstånd osv funnits sedan tidigt 90-tal. Jag hittar tyvärr ingen information om säkerheten i Västtrafikkortet så det skall bli spännande att se om det dyker upp några nyheter. Vi får vänta och se helt enkelt.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.