Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Hemligheter och lögner » Kryptoblog

Hemligheter och lögner

March 11th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Jag har precis läst ut Bruce Schneiers bok Secrets and Lies. Japp, jag vet, det är ingen ny bok precis – senaste versionen kom ut 2004. Men den är väldigt bra.

Jag läser mycket böcker om IT-säkerhet, inte bara för att jag recenserar böcker åt exempelvis IDG. Schneiers bok är en översiktlig introduktion till IT-säkerhet och jag trodde därför att jag inte skulla lära mig speciellt mycket. Jag hade helfel.

Det pratas mycket om att säkerhet är en process, om attack-träd, säkerhetsutvärderingar och många andra begrepp. Men jag har inte tidigare läst en lika ordentlig, pedagogisk och tydlig beskrivning av dessa och andra begrepp. Vidare sätter Schneier in begreppen i ett gemensamt sammanhang, en holistisk syn på säkerhet över huvud taget.

Vilka är det som sysslar med brottslighet och attacker mot IT-system och på Internet? På vilket sätt skiljer sig IT-säkerhet mot exempelvis en banks fysiska säkerhet? Varför är hemliga kryptoalgoritmer något man skall undvika? Dessa och många andra frågor och hur dom hänger ihop är bara några saker du får svar på.
Detta är en bok som politiker, chefer, företagsledare och väsentligen alla som över huvud taget använder ett IT-system borde läsa. Det är en bitvis svart med rolig och välskriven bok och du kommer knappast att se på säkerhet på samma sätt efter att ha läst den.

Kort sagt: Läs! Nu!

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.