Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Gamla kryptomaskiner » Kryptoblog

Gamla kryptomaskiner

January 6th, 2006 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

Sverige, både militärt och civilt har använt och använder krypto för att säkra sin kommunikation, inte sällan implementerade som fysiska maskiner. I dag heter maskinerna saker som KM4 (den fantasifulla förkortningen för kryptomodul fyra), och i framtiden kommer försvaret bland annat att använda en version av Lundaföretaget Business Securitys SecuriVPN.

Många av dom tidiga apparaterna skapades av Boris Caesar Wilhelm Hagelin och kallas därför för Hagelinmaskiner. Söker man på nätet efter Hagelinmaskiner hittar man en hel del spännande att läsa.

FRA har en sida om signalspaning under tidigt 1900-tal. Detta arbete inkluderade en hel del analys av mekaniska kryptomaskiner, exempelvis Arne Beurlings framgångsrika analys av tyskarnas G-maskin 1940.

En annan intressant sida är Torbjörn Anderssons Kryptosida. Här finns bilder på, och detaljerade beskrivningar av ett flertal Svenska kryptomaskiner, exempelvis C-35 och Transvertex HC-9. Mycket trevligt.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.