Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
Vikten av att använda en kryptomod » Kryptoblog

Vikten av att använda en kryptomod

October 8th, 2005 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

När jag kollade på Wikipedia om olika kryptomoder (ex CBC, OFB och CTR) sprang jag på den bästa illustrationen till vikten av att använda en bra kryptomod med återkoppling jag har sett.

Någon har tagit Linuxpingvinen Tux och kört den genom ett blockkrypto. Dock användes inte en kryptomod med återkoppling. (Kryptomod utan återkoppling kallas formellt ECB - Electronic Codebook Mode). Resultatet är slående. Här är före och efter-bilder:

En helt frisk, okrypterad Tux.
En helt frisk, okrypterad Tux.

Krypterad Tux, men med ECB-mod.
Krypterad Tux, men med ECB-mod.

Hoppla! Krypterad Tux ser inte speciellt mycket ut som det slumpmässiga brus man förväntar sig. Kan det vara ett dåligt krypto? Nej knappast.

Vad som sker är bilden delas upp i block, exempelvis block om 64 eller 128 bitar. Varje block krypteras med samma nyckel utan någon koppling till föregående eller efterföljande block. Resultatet blir att om indatablocken innehåller samma information blir även utdatat likadant. Detta är speciellt tydligt på ställen där det finns stora ytor av samma bildinformation, exempelvis den vita ytan run huvudet på Tux, eller Tux stora svarta panna.

Detta är naturligtvis ingen nyhet, men jag har inte sett det så tydligt illustrerat förut. Att illustrera IT-säkerhet och hitta på bra exempel är svårt för att inte säga omöjligt.

Hur blir det då om man använder en kryptomod med återkoppling? Så här:

Tux krypterad och återkopplad.
Krypterad Tux, men med återkoppling.

Sådär, det ser mycket bättre ut.

Det finns ingen information om vilket blockkrypto som använts, och det spelar egentligen inte så stor roll. Men jag noterar att vad dom nu har använt verkar ett datablock med nollor bli i stort sett samma nollor ut – Kolla exempelvis på den svarta ytan i Tux huvud. Inte så bra.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.