Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-content/plugins/wp-super-edit/wp-super-edit.core.class.php on line 109 and defined in /home/stromber/public_html/kryptoblog/wp-includes/wp-db.php on line 1222
EU-kommissionen föreslår krav på datalagring » Kryptoblog

EU-kommissionen föreslår krav på datalagring

September 24th, 2005 by Joachim Strömbergson Leave a reply »

I veckan presenterade EU-kommissionen ett eget förslag till direktiv om datalagring (data retention). Justitieminister Thomas Bodström sa i en intervju i Aktuellt att förslaget är det som han (och därmed Sverige) tillsammans med bla England föreslagit.

Dock skiljer sig kommissionens förslag i fråga om längd som data skall lagras. Dessutom har de tidigare förslagen om att spara sökord och information om besökta webbplatser försvunnit.

Det som kommisionen nu föreslår är illa nog. Information om samtal på fast och mobil telefoni skall lagras i ett år. För Internettrafik skall informationen lagras i sex månader. Informationen som skall lagras är uppringande och uppringt nummer. För Internettrafik är det email som är intressant och där skall IP-nummer lagras. Dvs det är inte samtal eller innehållet i emailen som skall lagras.

Kommissionens talesman hävdar att lagrat data bara skall användas för strict purposes of investigating terrorism and crime. Och att det är essential

Jag har sett för mycket informationsläckage för att tro att informationen inte kommer att hamna i fel händer och användas till annat än det var tänkt. Jag köper inte alls att detta är nödvändigt och upplever att man ännu en gång tar på tok för lätt på enskilda individers integritet. Just nu förhandlas den bort väldigt lättvindigt.

EU-parlamentet verkar tack och lov spjärna emot ordentligt i den här frågan. När Bodström tidigare var där och propagerade för datalagring var det många som protesterade.

Här är EUobservers artikel om kommissionens förslag.

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Advertisement

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.